logistieke dienstverlening

Meer weten over logistieke dienstverlening

Als logistiek dienstverlener zorgen wij voor het complete logistieke proces. Wij organiseren, plannen en besturen de complete goederenstroom. Als specialist doen wij dit eenvoudig, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Naast het transport verzorgen wij ook de kleine dingen. Denk hierbij aan kwaliteitscontrole en voorraadinventarisatie. Daarnaast regelen wij ook invoerrechten en uitvoerbeperkingen. 

Kortom, wij zorgen ervoor dat uw product zo snel en goedkoop mogelijk bij de klant terecht komt. Dit zonder dat u hier zelf naar om hoeft te kijken.

Wat is logistieke dienstverlening?

Volgens wikipedia: “Logistiek is de leer van het organiseren, plannen, besturen en uitvoeren van de goederenstroom vanaf de ontwikkeling en inkoop van een product, via productie en distributie naar de eindafnemer.” Een hele mond vol…

Wij zien logistiek als een proces; Het transporteren van een product via de beste, snelste en goedkoopste manier, van A naar B.

“Plannen, organiseren en besturen.”

Onderdelen logistieke dienstverlening

Het logistiek proces bestaat uit een aantal stappen. Hier een aantal belangrijke voorbeelden;

Aanvoer

Het logistiek proces bestaat uit een aantal stappen. Hier een aantal belangrijke voorbeelden;

Interne goederenstroom

Een ander onderdeel van de logistieke dienstverlening is de interne goederenstroom. Een voorbeeld hiervan is de goederenstroom rondom het productieproces. Denk hierbij aan het aanleveren van grondstoffen en producten of het afvoeren van de gecreëerde producten. Vorkheftrucks kunnen bijvoorbeeld zorgen voor het interne transport van en naar de laad- en losplaatsen. Het is belangrijk dat de interne goederenstroom goed verloopt om het productieproces optimaal te houden.

Voorraadbeheer

Het beheer van het magazijn en de voorraad is een belangrijk onderdeel van logistiek. Het gaat hierbij niet alleen om de inventarisatie van de voorraad, maar ook om de efficiëntie van hoe u uw magazijn gebruikt. De vraag luidt: Hoe houd u de kosten zo laag mogelijk, zonder dat dit impact heeft op de kwaliteit die u uw consument belooft.

Distributie

Distributie is de laatste stap binnen het logistiek proces. Het bestaat uit alle stappen die ervoor zorgen dat het eindproduct bij de consument terecht komt. Denk hierbij aan het verzamelen van orders en het klaarmaken van de verzending hiervan. Vaak gaat dit via distributiecentra en winkels. Webshops leveren meestal direct vanuit het distributiecentrum.

Transport

Transport verbindt alle bovengenoemde stappen met elkaar. Goederen moeten bij de aanvoer, productie, opslag en distributie verplaatst worden van de ene locatie naar de andere. Het is belangrijk dat dit efficiënt gebeurt. Een logistiek dienstverlener helpt u hierbij. 

Het transportproces draait dus om het zo efficiënt mogelijk verplaatsen van producten. Het transportproces gaat ook over onderstaande elementen:

  • Invoerrechten
  • Uitvoerbeperking
  • Kwaliteitscontrole
  • Controle op de gezondheid van het product

Informatiebeheer

Om alle logistieke processen goed te kunnen beheren is het belangrijk dat u een goed overzicht hebt van alle informatiestromen. Waar, wanneer en hoe moeten de goederen geleverd worden. Zorg er dus voor dat uw informatiestromen geordend zijn. Gebruik hiervoor een gestructureerd systeem. De logistiek is volledig afhankelijk van de organisatie van uw informatie.

“Uw logistiek, onze zorg.”

Soorten logistiek dienstverlener

Er zijn in principe 3 soorten logistiek dienstverleners. Vervoerders, expediteurs en physical distributors. Door de verschillende soorten logistiek dienstverleners is het soms verwarrend waar u eigenlijk mee te maken heeft en wat u kunt verwachten.

De vervoerder

Een vervoerder is een bedrijf dat het transport van uw goederen uitvoert. Zij verzorgen vaak enkel het transport van A naar B. Wanneer er goederen beschadigen, te laat of helemaal niet aankomen, kun je de vervoerder hierop aanspreken. Een vervoerder mag gebruik maken van een ander transportbedrijf, een ondervervoerder. De (hoofd-)vervoerder blijft echter jouw aanspreekpunt in verband met geval van schade of andere problemen. Natuurlijk kun je altijd de hoofdvervoerder vragen om geen ondervervoerders in te schakelen.

De expediteur

De expediteur voert het transport niet zelf uit, maar bemiddelt slechts tussen u en de vervoerder. Als bemiddelaar zorgt de expediteur voor het aansturen en begeleiden van de vervoerder. Daarnaast neemt de expediteur taken op zich zoals het verzorgen van vervoer- en/of douanedocumenten.

De physical distributor

De physical distributor biedt een breed scala aan logistieke diensten. Denk hierbij niet alleen aan vervoer, maar ook aan de opslag en distributie van goederen. Daarnaast zorgt de physical distributor vaak voor de assemblage, facturering en etikettering. Wanneer er een goede samenwerking is neemt de physical distributor veel werk uit handen. Hierdoor kunt u zich concentreren op uw kernactiviteiten.

“Geen zorgen meer om uw logistiek”

Waarvoor kunt u een logistiek dienstverlener inzetten?

Doordat logistieke dienstverlening bestaat uit een breed scala aan activiteiten kunnen wij u ondersteunen bij een aantal verschillende diensten. Enkele voorbeelden zijn:

Orderpicking

Orderpicking is het proces waarbij een magazijnmedewerker de artikelen beschreven op een pakbon uit het magazijn haalt en deze verzamelt. Vervolgens maakt de orderpicker de verzameling gereed voor verzending naar klanten of voor intern gebruik.

Artikelen (om) labelen

Labels zijn belangrijk voor de structuur binnen een omgeving zoals het magazijn. Het is essentieel dat producten gelabeld worden om de informatiestroom zo accuraat mogelijk te houden. Ook bij een herinrichting is het belangrijk dat producten op de juiste manier gelabeld worden. Het (om) labelen van artikelen is dus erg belangrijk.

Laden en lossen

Een logistiek dienstverlener helpt u graag bij het laden en lossen van goederen. Het laden en lossen is een fysiek intensieve taak.

Retourverwerking

De retourenverwerking bestaat vaak uit een aantal stappen.

  • Het bevestigen van de ontvangst aan uw klant
  • beoordelen zending en vermelden redenen terugkeer
  • uitvoeren vervolgactiviteiten (zoals reparatie, doorzending, etc.)
  • updaten database / informatiebeheer
  • afhandelen retour (nieuwe zending sturen, terugbetaling klant)

Retourenverwerking blijkt vaak een lastige taak, uit onderzoek blijkt dat ruim 93% ontevreden is met de retourenafhandeling. Wanneer uw retourenafhandeling goed is zult u dus opvallen bij de klant!

Inpakwerkzaamheden

Inpakwerk, ook wel sorteer- of productiewerk genoemd. Zoals de naam, of namen, al aangeven is dit een veelzijdig proces. Van het inpakken van kerstpakketten tot het sorteren van knutselspullen.

Cyclisch inventariseren

Cyclisch inventariseren bestrijkt het periodiek opnemen van de voorraad. Vaak wordt er afgesproken welke producten er betrokken worden. Denk hierbij aan producten die gevoelig zijn voor diefstal, breuk, etc. Daarnaast wordt er vaak afgesproken hoe vaak de inventarisatie plaatsvindt. Dit zorgt voor een nauwkeurige inzage.

“Logistieke dienstverlening, tot in de puntjes verzorgd.”

Wat zijn de voordelen van het uitbesteden van logistieke dienstverlening?

Zorgeloos focussen op UW kwaliteiten

Wanneer u uw logistiek uitbesteed kunt zich richten op uw eigen kwaliteiten. U hoeft zich namelijk niet meer te focussen op uw logistiek. Dit wordt volledig verzorgt door uw logistiek dienstverlener. Na het maken van heldere afspraken met deadlines merkt u alleen het resultaat.

Secuurder informatiebeheer

Een goed verzorgde logistiek betekent een heldere informatiestroom en hierdoor een accuraat overzicht van uw situatie. U weet precies welke producten waar liggen en hoeveel er op voorraad zijn. Ook weet u precies welke producten goed verkopen en welke wat minder. Kortom, een goede logistiek is cruciaal voor een goed overzicht.

Efficiënter dan wanneer men het zelf doet

Gespecialiseerde logistiek dienstverleners hebben meer ervaring dan Johnny van HRM. Hierdoor werken logistiek dienstverleners niet alleen sneller, maar ook secuurder dan wanneer men de logistiek zelf verzorgd. Dit zorgt voor een hogere efficiëntie.

Logistieke dienstverlening, compleet verzorgd

Logistiek is dus een proces wat draait om het transporteren van een product via de beste, snelste en goedkoopste manier, van A naar B. Hierbij doorloopt men een aantal stappen zoals aanvoer, transport en informatiebeheer. Ook focust men zich op het orderpicken en het cyclisch tellen van de inventarisatie. Wil men de logistiek netjes op orde hebben, dan is het verstandig om uw logistiek uit te besteden aan professionals. Zo verloopt uw logistiek niet alleen sneller en secuurder, maar houdt u zelf ook veel tijd over.