Skip to main content

Schappenplan

Wat is een schappenplan? En waarom is het ó zo belangrijk?

Een goed schappenplan genereert meer omzet. Daarom heeft ook iedere succesvolle supermarkt, winkel, bouwmarkt en dergelijke een goed opgesteld schappenplan. Maar wist u dat een schappenplan uit veel meer bestaat dan enkel het geordend weergeven van de producten? Waaruit bestaat een schappenplan dan nog meer? En wat zijn de voordelen van een overzichtelijk en geordend schappenplan?

U kunt een schappenplan inzetten om bijvoorbeeld je bezoekers te manipuleren. Zo besteden ze meer tijd in de winkel of worden ze naar de duurdere producten begeleid. Daarnaast probeert u zo de bezoeker “af te leiden” met deals. Denk hierbij aan de producten die naast de kassa’s liggen die u nog net even meesnoept.

Waarom een schappenplan laten maken door een specialist?

Zoals hierboven beschreven zijn er veel elementen die meespelen in het maken van een schappenplan. De schappen, kassa’s, veiligheidsroutes en goederenstroom moeten niet alleen effectief ingezet worden, maar ook op elkaar afgestemd worden. Dit is een complex en tijdsintensieve taak. Tijd die u beter kunt gebruiken om uw kwaliteiten uit te oefenen.

Dus in het kort, wat zijn de voordelen?

  • Minder inventarisaties
  • Meer omzet
  • Klanttevredenheid stijgt

IBT-Groep regelt uw inventarisaties

Waaruit bestaat een schappenplan?

Zoals eerder al kort vermeld bestaat een schappenplan uit veel meer dan enkel de schappen. Deze bestaat vaak ook uit kassalocaties, veiligheidsroutes en de goederenstroom. Het is belangrijk dat het schappenplan overzichtelijk is en dat alle elementen goed op elkaar afgestemd zijn.

  1. Schappen
  2. Kassa’s
  3. Veiligheidsroutes
  4. Goederenstroom

Schappen

De functie van de schappen is heel voor de hand liggend. Toch is het belangrijk dat deze juist worden ingericht. Het gaat hier namelijk om veel meer dan enkel de locatie van de kaas. Een goed schappenplan “manipuleert” de bezoeker. De producten worden zo geplaatst dat de bezoeker langer in de winkel blijft en de producten met meer winstmarge sneller kiest. U kent het wel, de meepakkers die naast de kassa liggen, die u dan toch nog even in uw mandje stopt.

Kassa's

De locatie van de kassa’s zijn vaak heel simpel te bepalen, namelijk bij de uitgang. Echter kiezen sommige ketens ervoor om het net iets anders aan te pakken. Zo kiezen zij ervoor om de kassa als onderdeel van de winkel te betrekken, of zelfs om eettentjes na de kassa’s te plaatsen (denk aan IKEA). Ook zijn er veel grote ketens die ervoor kiezen om de kassa op meerdere verdiepingen te hebben (denk aan de oude V&D).

Veiligheidsroutes

Veiligheid is natuurlijk superbelangrijk! Hierom is het essentieel dat de winkel / keten zo is ingericht dat deze veilig is. Mocht er toch iets fout gaan, dan is het belangrijk dat iedereen snel en veilig het pand kan verlaten. Dit kan door bijvoorbeeld het schappenplan af te stemmen op de in- en uitgangen van het pand.

Goederenstroom

Een minder opvallend, maar toch essentieel onderdeel van het schappenplan is de goederenstroom. Door rekening te houden met de goederenstroom zorgt u ervoor dat uw medewerkers de schappen gemakkelijk kunnen aanvullen. Zo blijft uw winkel op voorraad en heeft u meer tevreden klanten.

IBT-Groep - Winkel Balansen