Skip to main content

Vooraadbeheer methodes

Wat is voorraadbeheer?

Voorraadbeheer omvat alles wat te maken heeft met het beheren van goederenstromen binnen uw onderneming. Het draait hierbij om het behouden van overzicht. Dit kan op verschillende manieren. Denk hierbij aan de streepjescodes die supermarkten toepassen. Het systeem is namelijk gekoppeld aan deze streepjescodes, wanneer een product wordt verkocht (en dus gescand) registreert het systeem dit. Voorraadbeheer wordt regelmatig ondersteunde met de zogeheten voorraadbeheer methodes. Zo wordt het voorraadbeheer geoptimaliseerd.

Wij nemen alles uit handen

Effectief én Efficiënt

Wij Leveren Maatwerk

De voorraadbeheer methodes

De drie meest populaire manieren van voorraadbeheer zijn:

  • JIT
  • FIFO
  • LIFO

JIT (Just In Time)

Zoals de naam als aanduidt zorgt Just In Time er voor zorgt dat de productie en levering zo nauw mogelijk op elkaar afgestemd zijn. Regelmatig scheelt dit enorm in uw voorraadkosten en de bijkomende kosten die bij het transport komen kijken. Wanneer de leveringen net op tijd (Just In Time) binnenkomen heeft u deze producten voor een korte termijn op voorraad, waardoor de voorraadkosten erg laag worden gehouden.

FIFO (First In, First Out)

Om een hoop problemen te voorkomen zullen wij altijd een online lijst aanraden boven een handgeschreven lijst. Denk hierbij aan programma’s zoals Excel of Google Spreadsheet. Idealiter zou u deze zelfs in een Cloud gebruiken. Zo kan iedereen er altijd bij. Onafhankelijk van de locatie. Naast de ongelimiteerde toegang loopt u bij deze programma’s niet tegen het probleem aan omtrent handschrift. Tot slot krijgt u allerlei handige functies zoals zoeken, sorteren, etc.

LIFO (Last In, First Out)

Bij de LIFO-methode zorgt u er als ondernemer voor dat de laatst binnengekomen producten als eerst verkocht worden. Deze methode is handig voor bedrijven met een hoge doorvoersnelheid. De Last In First Out, ofwel LIFO-methode is erg fijn wanneer u werkt met producten met een lange- of geen houdbaarheidsdatum. Hierdoor kunnen uw medewerkers sneller uw voorraad bijvullen.

Uw voorraad, onze zorg

Het bijhouden van uw vooraad

Om uw voorraad goed te beheren zijn er natuurlijk verschillende manieren om uw voorraad bij te houden. Deze staan hieronder kort benoemd.

  • Handgeschreven lijsten
  • Digitaal vooraadbeheer (zoals Excel)
  • Voorraadbeheer programma’s

Handgeschreven lijsten

Handgeschreven lijsten worden al jaren gebruikt. En vaak nog steeds, lekker makkelijk toch? Hoewel dit waar is, blijkt het ook vaak mis te gaan. De lijsten worden vaak slordig behandeld of zelfs helemaal vergeten. Hierdoor krijgt u een ontzettend scheef beeld van de werkelijkheid en dit zorgt uiteindelijk voor meer kosten. Wij raden een handgeschreven lijst af.

Wilt u toch met een handgeschreven lijst werken? Zorg dan dat u één persoon, de magazijnbeheerder, aanwijst die alles nauwkeurig bijhoudt. Zo is de kans op fouten minimaal.

Digitaal voorraadbeheer (zoals Excel)

Veel supermarkten (en andere groothandels) gebruiken de FIFO-methode (First In, First Out): de producten die als eerst binnenkomen worden ook als eerst weer verkocht. Hierdoor houdt u rekening met de vervaldatum van producten en voorkomt u dat er producten in uw voorraad blijven staan die over datum zijn.

Voorraadbeheer programma's

Tot slot zijn er een hoop programma’s die u kunnen helpen bij het bijhouden van uw voorraad. Deze programma’s zijn zo ingericht dat ze precies ondersteunen waar u dit nodig heeft. Wilt u liever niets uitgeven aan dit soort programma’s? Capterra heeft een top 6 opgesteld aan gratis, open-source voorraadbeheer software, zo krijgt u precies wat u nodig heeft!

Wij nemen alles uit handen

Effectief én Efficiënt

Wij Leveren Maatwerk

Hulp nodig bij uw voorraadbeheer?

Weet u niet zo goed welke voorraadbeheer methodes er bij u passen? Of wilt u graag uw balans laten opmaken? IBT-groep helpt u graag! Met ruim 30 jaar ervaring verzorgen wij alle logistieke diensten voor groot en klein. Weet u niet zo goed wat u nodig heeft? Wij leggen een helder plan voor u klaar. Kortom, IBT-groep staat altijd voor u klaar.