Inventariseren

Voorraad inventariseren

Wat is inventariseren? Inventariseren staat ook wel bekend als voorraadtelling, of het schriftelijk opnemen van de inboedel. Het gaat hier dus om het verzamelen van gegevens.  Maar hier komt natuurlijk veel meer bij kijken. Zo wordt er ook gekeken naar afwijkingen ten opzichte van de administratie. Op deze manier komen zaken als diefstal en breuk boven water. Door een goede inventarisatie krijgt u de mogelijkheid om maatregelen treffen om in de toekomst beter voorbereid te zijn op de verschillen. Inventarisatie zorgt dus voor een directe inzage in de huidige situatie. Hierdoor loop je veel minder kosten op. Kortom, het gaat bij het inventariseren dus om het tellen van de voorraad om zo jouw winstpercentage en efficiëntie te verhogen.

Voorraad inventariseren

Het inventariseren van de voorraad is niet alleen een tijdrovende, maar ook een bijzonder lastige klus. Zeker wanneer dit zonder goede tactiek gebeurt. Denk hierbij aan een geordend schappenplan of een helder plan van aanpak. Ook de afwezigheid van betrokken personeel en het gebruik van geavanceerde apparatuur zorgen voor moeilijkheden.

Inventarisatiebureau Tilburg is dé specialist op het gebied van het inventariseren van voorraden. Wij verzorgen al vele jaren het voorraadbeheer voor veel retailers, distributiecentra en andere bedrijven. Dit doen wij met een team van ervaren, vaste medewerkers. Zij voeren met veel plezier en passie de inventarisaties voor onze klanten uit. Dit team staat altijd voor u klaar en zorgt ervoor dat het inventariseren van uw voorraad efficiënt en effectief verloopt.

“Uw voorraad, onze zorg.”

Methodes inventariseren

Er zijn diverse methodes om een voorraad te inventariseren. Je hebt bijvoorbeeld een financiële inventarisatie en de wall to wall count (integrale telling op artikelniveau). Ook maken wij gebruik van cyclische tellingen (partieel roulerend tellen) of een overnamebalans. Wij adviseren u graag welke methode voor u het meest gepast is. Hieronder lichten wij enkele methodes toe;

Wall to wall count

Allereerst zullen we de Wall to wall count bespreken. Bij deze methode van inventariseren gaat het om het tellen of scannen wij de fysieke voorraad. Dit doen wij met de hand. Vervolgens vergelijken wij de resultaten met de geregistreerde voorraad.

Cyclische tellingen

Ten tweede zullen wij de Cyclische tellingen toelichten. Bij cyclische tellingen bespreken wij allereerst welke producten / artikelen wij betrekken. Denk hierbij aan producten die gevoelig zijn voor diefstal, breuk, etc. Bij cyclische tellingen spreken wij af hoe vaak wij de producten inventariseren. Dit zorgt voor een een nauwkeurigere inzage. Zo weet u eerder of er een product mist.

Inventarisatiebureau Tilburg is de specialist op het gebied van het tellen en inventariseren van voorraden.”

“Wij inventariseren de voorraad voor internationale ketens maar ook voor de lokale ondernemer om de hoek.”

Waarom inventariseren uitbesteden?

Bedrijven besteden steeds vaker het inventariseren van voorraden uit. Waarom word dit gedaan? De voorraadposities en assortimenten worden groter. Het belang van een accurate voorraad wordt hierdoor steeds groter. Omni-channel en de steeds kritischer wordende klant zijn hier een belangrijke oorzaak van. Dit zorgt ervoor dat een accurate voorraad steeds belangrijker wordt. Een inventarisatie-bedrijf maakt echt een verschil.

Enkele redenen om een inventarisatie uit te besteden zijn;

1. SPECIALISTENKLUS

Het inventariseren van voorraden is complexer geworden. Daarnaast zijn de resultaten steeds belangrijker. Ons ervaren personeel voert dagelijks inventarisaties uit. Geavanceerde apparatuur ondersteunt onze medewerkers hierbij. Daarnaast gebruiken zij methodes waarvan wij zeker weten dat deze perfect werken. De ervaring en apparatuur zorgen ervoor dat ons personeel efficiënt te werk gaat. Hiermee garanderen wij de betrouwbaarheid van de voorraadopname.

2. MENSENWERK

Regelmatig horen wij dat inventariseren niet meer nodig is. Het systeem is volledig geautomatiseerd. Robots en machines zijn toch veel nauwkeuriger? Toch blijken de automatische bestel- en inkoopsystemen en de warehouse-management systemen (WMS) niet nauwkeurig genoeg. De technologie is onfeilbaar, maar de menselijke bijdrage zorgt ervoor dat de werkelijke voorraad vaak afwijkt van de theoretische voorraad. Waar men vaak uitgaat van een 100% accurate voorraad, zien wij regelmatig percentages die blijven steken op 80-90%.

Machines kunnen namelijk zelf niet zien wat de voorraad is. Zij rekenen alleen een verandering in de voorraad op momenten zoals inkoop of verkoop. Ook hebben zij geen inzicht in zaken zoals diefstal, breuk, etc. Hierdoor is inventarisatie écht mensenwerk!

3. BESPARINGEN DOOR VOORRAAD INVENTARISATIE

Niet alleen foutieve boekingen zorgen voor een ander voorraadbeeld maar ook bederf, breuk, diefstal en foutieve leveringen. Een fysieke voorraadopname zorgt ervoor dat het systeem weer geijkt wordt. Dit zorgt vervolgens voor aanzienlijke besparingen voor uw bedrijf.

4. RISICO UITBESTEDING

Door de inventarisatie uit te besteden legt u het risico bij de logistiek dienstverlener neer. Dit zorgt voor een hoop zekerheid.

Toch liever zelf tellen?

Natuurlijk kunt u ervoor kiezen om zelf te inventariseren. Echter zien we in de praktijk vaak dat inventariseren met eigen personeel meer tijd in beslag neemt. Dit kost u meer geld. Bovendien leidt het vaak tot kwalitatief minder goede inventarisaties. Dit komt doordat niet iedereen optimaal is betrokken bij het proces.

“De specialist in voorraad inventarisatie.”

IBT-groep en inventariseren: het hoe en wat

Met al ruim 35 jaar op de teller weet IBT-groep als geen ander hoe het inventariseren van een voorraad het best verloopt. Hierdoor kunnen wij niet alleen de belofte maken dat dit snel en effectief gebeurd, maar ook dat onze tellingen nauwkeurig zijn. Daarnaast geven wij u graag advies over de vervolgstappen. Maar hoe pakken wij het inventariseren van uw voorraad aan?

“De specialist in voorraad inventarisatie.”